Inwestycje

Systemy POS — jak ułatwiają pracę w gastronomii?

• Zakładki: 224


Większość pracowników punktów usługowych i handlowych spotkała się z terminem systemy POS. Stwierdzenie, że bez tych systemów obsługa klientów byłaby znacznie trudniejsza, nie jest przesadą. Czym tak dokładnie są systemy POS i w jaki sposób ułatwiają pracę w branży gastronomicznej?

Czym są systemy POS?

POS, czyli point of sales to systemy, które na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe komputery. Mają jednak inne zastosowanie, które wydaje się ograniczone, ale tym samym jest o wiele lepsze i skierowane na konkretne potrzeby branży gastronomicznej. Systemy POS są także wykorzystywane w hotelach oraz wielu punktach usługowych czy sklepach detalicznych. Do systemu za pomocą portów szeregowych i USB możemy podłączyć ręczny terminal POS, drukarkę fiskalną lub wagę elektroniczną. Na system POS oprócz sprzętu komputerowego składa się także specjalistyczne oprogramowanie, które powinno być dostosowane do konkretnej branży.

Zalety wykorzystywania systemów POS

W jaki sposób systemy POS ułatwiają pracę? Przede wszystkim znacznie usprawniają obsługę klientów, minimalizują liczbę błędów i skracają czas pracy. Co więcej, każdy z pracowników może pracować na własnym loginie i haśle. Niekiedy klienci mają też możliwość podglądu wykonywanych czynności. Inaczej będą wyglądać systemy POS w gastronomii, a inaczej w ośrodkach noclegowych czy sklepach detalicznych. Mimo to są one zaprogramowane w taki sposób, by bez względu na branżę działać elastycznie i zautomatyzować obsługę.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą BH-Wandex.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
450 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *